Vatikán: Pápež zagratuloval britskej kráľovnej k diamantovému jubileu

06.06.2012 Celý región

Vatikán 6. júna (TASR) - K diamantovému jubileu - 60. výročiu nástupu na trón - zablahoželal britskej kráľovnej Alžbete II. aj pápež Benedikt XVI.

V jeho posolstve panovníčke, ktoré zverejnili dnes vo Vatikáne, sa zdôrazňuje, že kráľovná bola po celý čas vládnutia príkladom plnenia si povinností a angažovanosti za slobodu, spravodlivosť a demokraciu, a to tak pre svojich poddaných, ako i pre celý svet.

Benedikt ocenil aj angažovanosť Alžbety za spoluprácu a vzájomný rešpekt medzi stúpencami rôznych cirkevných tradícií a podčiarkol, že tým výraznou mierou prispela k zlepšeniu ekumenických a medzináboženských vzťahov.

V gratulačnom liste pápež zaželal jubilantke veľa zdravia a spokojnosti, a ubezpečil ju o svojich modlitbách. Osobitne sa Alžbete II. poďakoval za pohostinstvo počas jeho pastorálnej návštevy Británie v roku 2010, pričom vyzdvihol prijatie v edinburskom paláci Holyrood na začiatku tejto cesty.

Alžbeta sa stala panovníčkou Spojeného kráľovstva 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca kráľa Juraja VI., ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch na tróne. Vtedy 25-ročnú princeznú Elizabeth oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu Spoločenstva národov, Commonwealthu. Slávnostná korunovácia novej panovníčky sa uskutočnila vo Westminsterskom opátstve v Londýne 2. júna 1953.

Štvordňové vyvrcholenie veľkolepých osláv diamantového jubilea sa na Britských ostrovoch začalo 2. a skončilo 5. júna.
 

Vyberte región